Prémiový vinylový OBRUS ako DARČEK k objednávke nad 40 €.

Lievance z ricotty a jahodový koktejl

 

Jahodová úroda sa blíži. Zase budeme zavárať, blažene maškrtiť a jesť bežné jedlá, ktoré sa vďaka jahodám stanú tým najlepším, čo si v danej chvíli môžeme vymyslieť.

Prvé dovážané jahody sú pevné, často málo vyzreté a ešte neposkytujú to potešenie zjesť ich len tak. Potrebujú dodať chuť, ale to nie je vďaka úprave pokrmov žiadny problém. Aj v tejto chvíli sú cennou surovinou obsahujúcou kyselinu listovú, draslík a mangán podporujúce silu kostí a vyživujúce mozog aj nervovú sústavu. Jahody tiež zbavujú naše črevá jedovatých látok, odvodňujú organizmus a znižujú krvný tlak.

Prichystali sme si pre vás recept na extrémne nadýchané lievance z ricotty, do ktorých sú jahody úplne ideálne. Pridávajú sa priamo do cesta, ale pri tak krátkej tepelnej úprave zostanú viditeľné aj chutné. K vyprážaniu nás inšpirovala kolekcia smaltovaného riadu zdobená jahodami (pozri galéria pod článkom) a tak sme pridali vďaka buclatému džbánu ešte zdravý jogurtový kokteil, ktorý milujú deti i dospelí.

 

LIEVANCE Z RICOTTY A JAHODOVÝ SHAKE

Príprava: 50 minút * Získate: 14 lievancov (záleží na veľkosti) + 0,5 l jahodového koktejlu

Lievance s kúskami jahôd

  • 250 g ricotty
  • 120 ml smotany, 12%
  • 3 vajcia, oddelené bielky a žĺtky
  • 100 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku, bio
  • vanilkový cukor alebo lyžička bourbonskej vanilky
  • 3 lyžičky práškového cukru
  • štipka soli
  • 100 g jahôd, nakrájaných na kocky + 150 g vcelku na dozdobenie
  • 20 g rozpusteného vychladnutého masla
  • olej na vytrenie panvice

 

1. Do misy dajte ricottu, smotanu a žĺtky a metličkou všetko spojte.

2. Do menšej misky dajte múku, kypriaci prášok, vanilkový a práškový cukor (prípadne bourbonskú vanilku) a soľ. Sypkú zmes premiešajte a pomaly ju prisypávajte do misy so žĺtkami. Pomocou metličky po malých častiach zašľahajte, až vznikne hladká hmota.

3. Ušľahajte pevný sneh z 3 bielkov, 3 lyžice snehu zašľahajte metličkou do základu a potom pomocou stierky opatrne vmiešajte zvyšný sneh plus nakrájané jahody. Nakoniec vmiešajte doteraz tekuté a vlažné maslo. Výsledné cesto je úžasne nadýchané ako pena.

4. Rozpálenú panvicu vytrite minimom oleja a lyžicou pridajte vrstvu cesta. Lievance opekajte 3 minútky po každej strane dozlatista. Počítajte s tým, že cesto pomerne vyskočí.

Horúce lievance pocukrujte a podávajte s presladenými jahodami alebo s teplým jahodovým rozvarom.

Jahodový shake

  • 100 g jahôd, nakrájaných na kúsky
  • 2 tégliky jahodovej drene
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 200 g jogurtu, 3,5%
  • 200 ml smotany, 12%
  • kocky ľadu, 2 široké slamky

Jahody vložte do mixéra a rozmixujte. Pridajte jahodovú dreň, cukor, jogurt a smotanu. Všetko našľahajte, rozlejte do 2 vysokých pohárov s niekoľkými kockami ľadu a ihneď podávajte so širokými slamkami.

Pozn.: Cukor pridajte podľa svojej chuti, záleží na zrelosti jahôd a sladkosti jahodovej drene. V správne pripravenom shaku musí slamka stáť uprostred pohára.

 

 

Červená a biela, to je spojnica krásneho smaltovaného riadu a napokon aj surovín, z ktorých budete variť. Mrazená jahodová dreň je potrebná na našľahanie jahodového koktejlu. Jeho základ tvoria samozrejme jahody a potom biely jogurt. Hoci dávame prednosť tučnejším verziám jogurtov, v tomto prípade využite jeho odľahčenú formu, okolo 3,5% tuku.

 

 

Tento lievanečník sa vám nepodarí ani zašpiniť. Má nepriľnavý povrch, takže stačí minimum tuku na vymastenie a každú nečistotu z neho okamžite zmetiete. Lievance sú dosť rozpínavé, takže ak lievanečník nemáte a vyprážate na panvici, ponechajte lievancom väčší priestor. Takto vyskočia len smerom nahor. Jahodový shake si namiešajte v takej hustote, ktorá je vám príjemná. Zriediť ho môžete napríklad kvalitným jahodovým džúsom.

 

 

Počas krátkeho vyprážania sa jahody v lievancoch nestihnú rozpadnúť. Čaká vás extrémne nadýchané cesto s chrumkavými kúskami jahôd. Naozaj si pochutnáte. Ešte dodávam, že cesto nie je príliš sladké, takže si hotové lievance môžete pocukrovať alebo poliať horúcim jahodovým rozvarom.

Tlač na smaltovanom riade pôsobí priateľsky a romanticky; najlepšie ozdobí kuchyňu zariadenú vo vidieckom štýle.


 

Odporúčame

Tlačený katalóg

Katalóg Leto 2024 pre Váš útulnejší domov.

Nápady pre útulnejší domov

Naše autorky pre vás pripravujú blog plný zaujímavých článkov. Či už hľadáte inšpiráciu v bytovom dizajne, šikovné rady do domácnosti, vyskúšané recepty alebo návody na vyrábanie dekorácií.

Newsletter
Novinky a akcie
na váš e-mail

Detaily o spracovaní osobných údajov nájdete tu.

Garancia bezpečného nakupovania
Sme členmi APEK a dodržiavame pravidlá bezpečného nákupu.
4 312 výdajných
miest
a mnoho výhod pre
váš pohodlný nákup