Prémiový vinylový OBRUS ako DARČEK k objednávke nad 40 €.

Ryžový šalát s hráškom a hubami

 

Tento ryžový šalát plný zaujímavých chutí je tak výdatný, že si ho môžete pripraviť ako hlavné jedlo. Prekvapí vás natoľko, že si ho budete variť zas a zas.

Ryža predstavuje sýte sacharidy. Jej farba a štruktúra vytvára pri servírovaní pekný kontrast a živiny obsiahnuté v ryži prispejú k tomu, aby všetko, čo máte na tanieri, bolo v rovnováhe. Všetky druhy ryže obsahujú vlákninu a vitamíny skupiny B. Najobvyklejšie podávame varenú ryžu ako prílohu k mäsitým pokrmom, ale ryžu možno dusiť, vyprážať, zapekať, býva súčasťou sladkých jedál, ryžových tort a kaší. Na každú úpravu je dobré vybrať správny typ ryže; je ich pomerne dosť a každý má špecifickú arómu i chuť.

Základnou surovinou môjho šalátu je varená ryža. Pripraviť ju tak, aby bola sypká a voňavá, nie je taký problém, ale je potrebné vybrať správny druh a uvariť ju tak akurát. K tomu je určená špeciálna nerezová guľa, ktorá vyzerá ako poriadne predimenzované sitko na čaj.

TESTUJEME NEREZOVÚ GUĽU NA VARENIE RYŽE

 

 

Do nerezovej gule na varenie ryže sa zmestí až 250 g ryže, ale možno v nej uvariť aj menšiu porciu. Pred prípravou funguje ako cedidlo, skvele v nej uvaríte zeleninu na prípravu silného vývaru, dá sa využiť na varenie v pare. Guľa sa naplní, uzavrie pomocou pákového uzáveru a ponorí do hrnca s vodou. Pomocou háčika ju opäť vytiahnete a zároveň tak scedíte z ryže prebytočnú vodu.

 

 

GUĽA AKO CEDNÍK K tradičnému vareniu sme zvolili ryžu basmati, ktorá sa používa predovšetkým v indickej kuchyni. Patrí k dlhozrnným ryžiam a jej zrnká sú po uvarení nadýchané, suché a oddelené, takže sa okrem iného hodí práve do šalátov. Dlhozrnnú ryžu je potrebné pred varením dôkladne prepláchnuť, aby sa zbavila škrobu a zrnká po uvarení nelepili. Pri preplachovaní sa voda mliečno zakalí; takže v okamihu, keď vidíte, že je číra, ryža je pripravená na akciu. Využiť k tomu môžete priamo spodnú časť gule, ktorá poslúžila ako cedník. Do prepláchnutej ryže ponorte cibuľu s klinčekmi a do pripraveného kuracieho vývaru príde ešte kúsok škorice (platí pre nasledujúci recept, inak varte ryžu v osolenej vode). Zaklapnite veko a ide sa variť. Guľu ponorte do veľkého hrnca s vriacou vodou, var stiahnite a hrniec prikryte pokrievkou.

 

 

PO 10 MINÚTACH MIERNEHO PREBUBLÁVANIA  Varili sme 250 g ryže (pozri predchádzajúce fotografie) a takto vyrástla. Guľa sa zaplnila až po strop. Ryža je po otvorení veka suchá, nadýchaná. Ak ste s varením skončili, guľu najprv vytiahnite na tanier a nechajte ju ešte 5 minút zatvorenú. Len cez ňu prehoďte utierku a nechajte ju v teple zbaviť sa prebytočnej vody. Potom ryžu vyklopte do misy, pridajte trochu masla alebo olivového oleja, nasekané bylinky, ryžu premiešajte vidličkou a podávajte. My pre vás máme ešte recept na spomínaný šalát.


HODNOTENIE:

Čo do kvality uvarenia a vzhľadu, bola ryža úplne dokonalá: mäkká, suchá a voňavá. Prebytočná voda z gule odkvapká, pričom ryža si vezme presne množstvo, ktoré potrebuje. Keď sme skúšali ďalšiu várku, kde bolo ryže oveľa menej, nevyplnila samozrejme celú guľu, ale bola rovnako dobre uvarená a nelepivá. Ryže basmati stačí 10 minút mierneho varu; dobu nie je potrebné predlžovať. Varenie v guli je praktické. V tomto prípade nemôžete ryžu nikdy pripáliť, aj keby ste na ňu zabudli. Keď si potrebné porcie ryže odmeriate - napríklad malými hrnčekmi, navaríte zakaždým presne toľko, koľko potrebujete.


RYŽOVÝ ŠALÁT S HRÁŠKOM A HUBAMI

Príprava: 30 minút * Získate: 6 porcií

Varená ryža

  • 250 g ryža basmati
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 1 cibuľa
  • pár klinčekov a zvitok škorice

Na šalát

  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • veľa čerstvo mletého čierneho korenia
  • 250 g rozmrazeného hrášku
  • 250 g šampiňónov, osmažených na 2 lyžiciach rozpusteného masla
  • 200 g šunky od kosti, vcelku a zbavenej viditeľného tuku
  • 2-3 ks vňaťovej cibuľky, podľa hrúbky

Príloha

  • veľká hrsť mixu šalátu z mladých listov červeného mangoldu, lístkov špenátu, červenej repy a pod., pokvapkaných citrónovým olivovým olejom Monini

 

1. Ryžu uvarte podľa predchádzajúceho návodu, ak je treba vývar dosoliť, potom pridajte soľ. Až guľu ponoríte, majte pripravenú vriacu vodu na doliatie, aby dosahovala do výšky gule. Nemusí byť úplne ponorená. Hotovú a odstátu ryžu vyklopte do väčšej misy, premiešajte vidličkou, pridajte 2 plné lyžice olivového oleja, korenie a soľ a ochutnajte. Už teraz by vám ryža mala chutiť.

2. Krátko a sprudka osmažte šampiňóny rozkrájané na hrubšie kúsky a šunku nakrájajte na hranolky. Vňaťovú cibuľku nakrájajte najemno.

3. Do ryžového základu primiešajte rozmrazený hrášok, hotové šampiňóny, šunku a krúžky vňaťovej cibuľky. Šalát jemne premiešajte a stále teplý podávajte s bohatou prílohou červených a zelených lístkov.

Kombinácia ryže, chudej šunky a zeleného hrášku vám dodá takmer polovicu dennej odporúčanej dávky bielkovín.


 

Odporúčame

Tlačený katalóg

Katalóg Leto 2024 pre Váš útulnejší domov.

Nápady pre útulnejší domov

Naše autorky pre vás pripravujú blog plný zaujímavých článkov. Či už hľadáte inšpiráciu v bytovom dizajne, šikovné rady do domácnosti, vyskúšané recepty alebo návody na vyrábanie dekorácií.

Newsletter
Novinky a akcie
na váš e-mail

Detaily o spracovaní osobných údajov nájdete tu.

Garancia bezpečného nakupovania
Sme členmi APEK a dodržiavame pravidlá bezpečného nákupu.
4 312 výdajných
miest
a mnoho výhod pre
váš pohodlný nákup