Kvetinová spálňa a lievance do rúry
Pýtate sa, ako to ide dokopy? Úplne skvele. Reč bude o raňajkách do postele v novom jarnom prevleku...
Výber posteľnej bielizne ide ruka v ruke s interiérovým vybavením, našimi nárokmi a vkusom, a v neposlednom rade aj v súlade s ročným obdobím, v ktorom ho kupujeme. Sme totiž ľudia plní emócií a tak, keď máme dušu plnú romantiky, nie je divu, že nám padne do oka látka ako vystrihnutá z kvetinovej lúky.
Kvetinový trend patrí tento rok pri premene interiéru k výraznej motivácii. V spálňach sa bude vynímať prirodzene a jedným slovom nádherne. Plocha lôžka je v priestore natoľko dominujúca, že mu dá okamžite hlavné slovo. Kvety sa môžu usadiť nielen na lôžkovinách, ale ak preferujete prikrývky, potom samozrejme aj tam.
Ku krásnemu ránu si dovoľte raz za čas i leňošenie. To najromantickejšie začína sladkými raňajkami. Mám tu úžasný tip, ako sa s nimi počas chvíľky vrátiť do postele. Sú to lievance pečené v rúre - cesto vytvoríte za 10 minút a za ďalších 10 minút ich upečiete. Lievance nie sú presladené, ani nacucané tukom a hlavne sa vytvoria bez vašej asistencie. Vy si zatiaľ môžete v pokoji uvariť kávu alebo našľahať tvaroh. Jedia sa teplé, kedy sú nadýchané a najchutnejšie. Samy sa vytvarujú do prehnutého tvaru, takže sa výborne plnia.
Tieto lievance sú skvelé na prípravu. Počas desiatich minút ich vyberiete z rúry hneď 12 kúskov. Používam k tomu keramickú formu na muffiny.
LIEVANCE DO RÚRY
Príprava: 10 minút + pečenie * Získate: cca 16 ks
- 180-200 g hladkej múky, preosiatej
- štipka soli
- 2 vajcia L, prešľahaná
- 2 lyžice repkového oleja
- 3 lyžice medu
- citrónová kôra z polovice BIO citróna, jemne nastrúhaná
- 5 ml prírodného vanilkového extraktu Ambrose
- 250 ml smotany, 12%
1. Múku preosejte do misky a pridajte soľ. Rúru vyhrejte na 200 °C a trochou oleja vytrite priehlbiny v plechu na muffiny.
2. V múke vytvorte jamku a prilejte prešľahané vajcia, repkový olej, med, pridajte citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Metličkou alebo ručným mixérom začnite cesto spracovávať, pričom vo väčších dávkach prilievajte smotanu. Keď je cesto hladké a našľahané, dajte plech na 1-2 minútky do rúry, aby sa nahrial, okamžite rozdeľte cesto do priehlbín a plech vráťte do rúry. Pečte sprudka na spodnom rošte po dobu 12-14 minút. Tu záleží na tom, ako máte cesto vysoké. Mištičky plním do ¾ u plytkého plechu a do ½ u hlbokého plechu.
Lievance vyberte, jemne pocukrujte a jedzte teplé! K osladeniu použite agávový sirup, púpavový med, mierne sladený našľahaný tvaroh, ovocnú penu z malín, domácu zaváraninu, skrátka to, čo máte najradšej.
POZN.: Lievance sú najchutnejšie, keď je upečené cesto vyššie. Liate cesto sa v rúre začne okamžite nafukovať a tvarovať do mištičiek. Po vybratí z rúry trošku spadne, ale to je v poriadku. Ak má správnu výšku, lievancom zostane nadýchaná štruktúra a vnútri budú prepečené.
Aby cesto v rúre rýchlo vyskočilo, treba prázdny plech trochu nahriať. Dajte pozor, aby ste nemali olej nakvapkaný okolo priehlbín, pripálil by sa. To isté platí pre cesto, ale to dobre poznáte. Keď mi zostane málo cesta, dávam ho do samostatných silikónových formičiek.
Potom už sa len tešte, ako lievance vyskočia z formy von (ak máte klasický hlboký plech, plňte ho len do polovice). Lievance priamo nabádajú k najrôznejším náplniam, ktoré vďaka ich tvaru nevytečie. Úplne postačí púpavový med, ale úžasný je aj grécky jogurt s naloženými brusnicami, alebo našľahaný osladený tvaroh s jogurtom a malinami (viď foto hore).
Odporúčame
Nápady pre útulnejší domov
Naše autorky pre vás pripravujú blog plný zaujímavých článkov. Či už hľadáte inšpiráciu v bytovom dizajne, šikovné rady do domácnosti, vyskúšané recepty alebo návody na vyrábanie dekorácií.


