Jahodový koláč bez múky
Upečte si s nami bezlepkový koláč ozdobený prvými jahodami. Na sladkosti im dodá džem a všetko ukryjete pod lesklé želé.
Prvé ovocie láka k oprášeniu receptov na ovocné koláče. Napríklad jahody, ktoré za nami lietajú z teplejších krajín, ešte nie sú tak vyzreté a lahodné pre samotnú konzumáciu. Pretože plody sú veľké a pevné, perfektne sa hodia ako doprovod koláčov a tort. Jahodám chýba šťava, čo v tejto chvíli nevadí (aspoň nepremáča cesto ako v lete) a sladkosť im pridá trocha domáceho džemu. Skryte ich pod červenú želatínu, ktorá vyzerá vždy lákavo. Servírovať môžete po vychladení, tak ako koláč upečiete v sklenenej forme.
Príprava: 30 minút * Získate: koláč o priemere 27 cm
Bezlepkový korpus (cesto podľa Anji Donnermeyerovej)
- 3 stredne veľké vajcia
- 100 g cukru
- 100 ml oleja
- 3 vrecká kvalitného vanilkového pudingového prášku
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
Náplň
- 3 plné lyžice jahodového alebo ríbezľového džemu
- trocha čerešňovej pálenky
- 200 g smotany, 30%
- 1 vanilkový cukor
- 350 g čerstvých jahôd
- červené želé na tortu
1. Rúru zohrejte na 180 °C. Do misky dajte vajcia a cukor a vyšľahajte do hustej peny. Po malých troškách krátko zašľahajte olej. Prisypte vanilkové pudingy, pred posledným pridajte kypriaci prášok.
2. Cestom naplňte sklenenú formu vymazanú maslom a vysypanú múkou (na dno môžete dať kruh papiera na pečenie). Pečte na strednom rošte 30-35 minút.
3. Vychladnutý korpus potrite redším džemom zmiešaným s pálenkou. Smotanu ušľahajte do polotuha (ak chcete, pridajte stužovač šľahačky, nepoužívam ho), pridajte vanilkový cukor a krátko došľahajte. Navŕšte ju na korpus a urovnajte.
4. Opláchnuté a osušené jahody nakrájajte na rovné, hrubšie plátky a od stredu ich naskladajte na koláč. Podľa návodu na obale zahrejte želatínu a zalejte s ňou jahody. Kým je tekutá, pracujte rýchlo pomocou lyžice. V malom množstve na lyžici bude želatína chladnúť a krásne priľne tam, kde potrebujete, bez toho aby stekala. Na základ potom rýchlo a rovnomerne vylejte zvyšok.
Koláč dajte vychladiť minimálne na 2 hodiny, lepšie do druhého dňa. Podávajte nakrájaný a dozdobený zvyšnými jahodami.
Našľahaná smotana, domáci džem s trochou alkoholu a voňavé jahody, to sú veľmi zvodní spoločníci bežného piškótového cesta, ktoré si môžete upiecť aj s absenciou múky (viď. recept).
Nápady pre útulnejší domov
Naše autorky pre vás pripravujú blog plný zaujímavých článkov. Či už hľadáte inšpiráciu v bytovom dizajne, šikovné rady do domácnosti, vyskúšané recepty alebo návody na vyrábanie dekorácií.