Hŕstková polievka a smaltovaný riad v štýle Provence

 

Teplé počasie káže dopĺňať tekutiny a k tomu je ideálnym príspevkom polievka. Zasýti vás, aj doplní dennú stratu soli.

Polievka, ktorú vám chceme predstaviť, je hustá, takže sa príjemne zasýtite, avšak výdatnosť masových vývarov alebo ostatných kalorických polievok chýba. Patrí do nej to, čo je práve po ruke - zelenina zo záhradky, bylinky alebo huby z lesa.

Polievku poznáte pod názvom hŕstková práve podľa toho, že do nej dáte všetko, čo v domácnosti nájdete v približne rovnomernom množstve.

Na túto polievku sme si spomenuli pri testovaní smaltovaných hrncov od firmy King Hoff. Sú totiž objemné, teda úplne ideálne na chaty a chalupy. Navarte polievky poriadnu porciu, aby pekne vyšla na dva dni a mali ste od varenia pokoj. A druhým dôvodom prečo mať veľké riady je to, že sem za vami jazdia priatelia a rodina a varí sa skrátka pre väčšiu spoločnosť. Sada smaltovaného riadu obsahuje hrnce od 2,8 do 6,1 litra. A to už sú poriadne veľkosti pre väčšiu spoločnosť. Mrknite na e-shop a vyberte si; sady nájdete v 4 farebných variantoch.

 

HŔSTKOVÁ POLIEVKA

Príprava: 40 minút i s varením * Získate: necelé 2 l

1 HŔSTKA = 1/3 ŠÁLKU (kalibrovaná odmerka)

  • 1,7 l silného zeleninového vývaru
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • majoránka
  • soľ, čerstvé mleté čierne korenie
  • hrsť červenej šošovice
  • hrsť hnedej predvarenej šošovice
  • hrsť sušených húb, namočených
  • hrsť kuskusu (vývar bude dosť hustý, ak chcete, dajte menej, alebo nahraďte zemiakmi nakrájanými na kocky)
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 1 stredne veľká mrkva, nakrájaná na rezance
  • bazalka
  • jarná cibuľka

1. Vývar dajte do hrnca, pridajte pretlačený cesnak, majoránku, soľ a korenie a uveďte do varu. Povarte 10 minút.

2. Pridajte obe šošovice, scedené huby, kuskus (prípadne kocky zemiakov) a mrazený hrášok. Polievku znova uveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte pobublávať asi 10 minút.

3. V poslednej fáze pridajte mrkvu nakrájanú na tenké rezance, polievku ochutnajte a dochuťte podľa potreby. Dozdobte bazalkou a jemne nakrájanou jarnou cibuľkou a ihneď podávajte.

POZN.: Ak máte po ruke bylinkové maslo, pred podaním pridajte lyžičku do každého taniera.

 

 

Dobrý zeleninový vývar vytvorí polievke základnú chuť od ktorej sa všetko odpichne. Túto polievku sa naučíte variť spamäti. Keď dodržíte všetky ingrediencie, polievka bude perfektná aj bez ochutnávania. Červená šošovica sa postará o zahustenie polievky, pretože sa najviac zo všetkých surovín rozvára. Nič však nevarte dlhšie, ako je nutné, aby z polievky nevznikla len hmota. Preto pridajte mrkvu až na koniec, aby zostala zaujímavá na skus.

 

 

Počas niekoľkých minút je polievka pred dokončením. Na prvýkrát trochu šetrite s kuskusom. Dokáže polievku poriadne zahustiť. Pokiaľ ju budete jesť aj na druhý deň, potom počítajte s tým, že kuskus absorbuje tekutinu. Ak budete robiť hŕstkovku na dva dni, radšej použite zemiaky. Ak máte skvelé bylinkové maslo, potom ho na záver kúsok vmiešajte do polievky, prípadne dajte do každej porcie na tanieri lyžičku pre zjemnenie chuti.


 

Odporúčame

Tlačený katalóg

Katalóg Leto 2024 pre Váš útulnejší domov.

Nápady pre útulnejší domov

Naše autorky pre vás pripravujú blog plný zaujímavých článkov. Či už hľadáte inšpiráciu v bytovom dizajne, šikovné rady do domácnosti, vyskúšané recepty alebo návody na vyrábanie dekorácií.

Newsletter
Novinky a akcie
na váš e-mail

Detaily o spracovaní osobných údajov nájdete tu.

Garancia bezpečného nakupovania
Sme členmi APEK a dodržiavame pravidlá bezpečného nákupu.
4 312 výdajných
miest
a mnoho výhod pre
váš pohodlný nákup